När uppfanns de första hörlurarna? Komplett Historia

N

vem uppfann hörlurar

Från att ha varit en lyxvara till att bli en nödvändighet har hörlurar blivit en integrerad del av våra liv. Faktum är att hörlursindustrin ensam genererade en intäkt på otroliga 34,8 miljarder dollar år 2020 och sålde cirka 514,5 miljoner enheter världen över. Utvecklingen av hörlurar är dock en fascinerande resa som sträcker sig över flera decennier. Låt oss dyka in i hörlurarnas ursprung, börjande från 1880-talet, och utforska deras framtidsutsikter.

1880-talet: De 10-pundiga hörlurarna

Under 1880-talet använde telefonväxeloperatörer späckade hörlurar som uppfanns av Ezra Guilliland och som vägde över 10 pund. Dessa tidiga versioner hade en öronsnäcka som var ansluten till en telefon och en stor mikrofon som vilade på axeln. De var föregångare till moderna hörlurar, även om de långt ifrån var bekväma.

1891: De första ”öronpropparna”

Den franske ingenjören Ernest Mercadier patenterade 1891 den första dokumenterade versionen av in-ear-hörlurar. Hans ”bi-telephone” liknade dagens in-ear-monitorer med en lätt och portabel design. Även om de främst användes för telekommunikation vid den tiden föreslog Mercadier till och med att använda ett gummiskydd för att skydda örat från friktion.

1890-talet: Electrophone

Innan radion uppfanns kom Electrophone som en innovativ prenumerationstjänst i London under 1890-talet. Användare kunde lyssna på live teaterföreställningar genom specialanpassade hörlurar som var anslutna till deras telefonlinjer. Electrophone liknade dagens hörlurar, förutom att de var handhållna med en stav som anslöt öronkuddarna.

1910: De första officiella ljudhörlurarna

Nathaniel Baldwin tillskrivs ofta äran för att vara hörlurarnas uppfinnare på grund av sin skapelse 1910. Hans design inkluderade två vadderade öronkåpor och band över huvudet för bekväm användning. Ursprungligen designade Baldwin hörlurarna för att kunna höra predikningar i sitt lokala mormontempel. USA:s flotta beställde stora mängder av dessa hörlurar, imponerade av deras självförsörjande design, vilket öppnade upp en betydande affärsmöjlighet för Baldwin.

1958: Märkenas födelse

John Koss banade vägen för den kommersiella tillgängligheten av hörlurar på 1950-talet. Hans ”privata lyssningssystem”, Koss Model 390 fonograf, inkluderade hörlurar som specifikt var designade för musiklyssning – Koss SP-3-hörlurarna. Med denna innovation blev personlig musiklyssning mycket populär och banade väg för framtida framsteg inom hörlurstekniken.

1960-talet: De första trådlösa hörlurarna

Även innan Bluetooth-tekniken uppstod fanns det redan trådlösa hörlurar som var videlyfta under 1960- och 1970-talen. Dessa så kallade ”radiohörlurar” gjorde det möjligt för användare att lyssna på radio var de än befann sig, med inbyggda AM/FM-antenn och högtalare i de vadderade öronkåporna. De var särskilt användbara för hörselskadade personer.

1966: Beatlephones

John Koss revolutionerade hörlursindustrin ytterligare genom sitt samarbete med The Beatles 1966. Märkta som ”Beatlephones” blev dessa hörlurar mycket populära bland tonårsgrupper och blev en del av popkulturen.

1969: De första öppna hörlurarna

Sennheiser introducerade 1969 de första öppna hörlurarna, HD 414. Till skillnad från de slutna modellerna hade dessa hörlurar en öppen design på baksidan av öronkåporna, vilket erbjöd en bredare ljudbild och en lättare och mer ventilerad upplevelse.

1979: Walkman

Sonys lansering av Walkman 1979 markerade en betydande förändring i hörlursanvändning. Walkman, en bärbar kassettspelare, gjorde det möjligt för individer att njuta av musik på språng, utanför hemmets begränsningar. Ljudkvaliteten på de medföljande hörlurarna lämnade dock mycket att önska, vilket ledde till en ökad efterfrågan på hörlurar från tredje part.

1989: Bose’s brusreducerande hörlurar

Bose revolutionerade hörlursmarknaden 1989 genom att introducera brusreducerande teknik. Dr Amar Bose, grundaren av Bose Corporation, utvecklade hörlurar utrustade med mikrofoner som fångade upp externa ljud och genererade motsatta ljudvågor för att neutralisera dem. Tekniken användes ursprungligen inom flyg- och militära sammanhang men blev sedan populär bland vanliga användare.

1990-talet: Tillväxt av mindre tekniker

1990-talet såg framväxten av mindre och mer portabla hörlurtyper, som in-ear, earbuds och nackbands-hörlurar. Med spridningen av bärbara musikenheter som kassettband, CD-skivor och minidiscar blev hörlurar alltmer populära för musiklyssning på språng.

1994: Benledningshörlurar

Werner Bottesch patenterade de första benledningshörlurarna 1994. Genom att överföra ljudet direkt genom skallbenen istället för trumhinnan gjorde dessa hörlurar det möjligt för användarna att vara kopplade till sin omgivning. Ursprungligen utvecklades benledningstekniken för militärt bruk, men den expanderade sedan till vardagliga användare och idrottare, med företag som AfterShokz som blev välkända på området.

2001: Uppkomsten av iPods

Vid sekelskiftet började Apple dra ifrån konkurrenterna när det gäller ljud- och teknikutveckling. Ett utmärkt exempel på detta är iPods.

Lanseringen av iPods möjliggjorde bärbar digital musiklyssning och fick människor att övergå från klumpiga kassettband och CD-skivor till en mer smidig upplevelse. De medföljande earpodsen från Apple förändrade också branschen med sin vita, eleganta och moderna estetik.

På samma sätt som hände på 1980-talet med uppkomsten av Walkman, ledde framväxten av iPod och mp3-spelare till en enorm tillväxt på marknaden för billiga, lätta earbuds, vilket i stor utsträckning har fortsatt än idag.

2004: Bluetooth-revolutionen

Även om det hade skett betydande förbättringar av hörlurar under åren var en sak konstant: sladden som anslöt dem till ljudkällan. Det skulle snart förändras med uppfinningen av Bluetooth.

Bluetooth-tekniken hade utvecklats sedan 1999, men de tidiga versionerna kunde bara hantera röstsamtal och inte strömma studioinspelad musik på grund av den begränsade bandbredden.

Under de senaste 20 åren har olika versioner och uppgraderingar av Bluetooth släppts, vilket har möjliggjort trådlös anslutning till musik.

2008: Beats by Dre

När vi gick in i 2010-talet fortsatte hörlurar att bli alltmer populära och integrerades allt mer med mode. På 1960-talet såg vi märkta hörlurar med The Beatles, och detta fortsatte med full kraft när rapparen Dr. Dre släppte sina Monster Beats by Dr. Dre – stora, kraftfulla och iögonfallande.

Beats by Dre blev en kraftfull modeuttalande och statussymbol, särskilt efter att ha fått popularitet bland topp NBA-spelare idag.

Deras framgång har inspirerat andra kändisar att gå in i hörlursindustrin också. Länken mellan hörlurar och mode har fortsatt, och idag finns det hundratals olika stilar att välja mellan för olika funktioner och preferenser.

2015: De första helt trådlösa earbuds

Ja, trådlösa hörlurar och earbuds hade funnits före 2015 (Bluetooth-tekniken hade använts i ungefär 10 år vid det laget), men de var ändå inte helt trådlösa. Visst, hörlurarna hade ingen kabel till ljudkällan, men de hade fortfarande en kabel som anslöt varje öronsnäcka.

Det var därför som Onkyo, en japansk tillverkare specialiserad på ljudutrustning, överraskade alla genom att släppa de första helt trådlösa hörlurarna – Onkyo W800BT. Nu var allt inbyggt i earbuds, inklusive av-/på-knapp, mikrofon och volymkontroll.

Och även om tekniken på den tiden inte kunde mäta sig med dagens helt trådlösa earbuds, visade Onkyo att det var möjligt och banade väg för fler tillverkare att släppa sina egna produkter.

2017: AirPods

Även om Onkyo kanske släppte de första helt trådlösa hörlurarna, gjorde de inte samma stora intryck som Apple’s AirPods.

Apple förändrade spelet igen 2017 genom en stor förändring i designen av sina iPhones och öronsnäckor, och gick bort från sina trådbundna earpods. AirPods, otroligt lätta och väger bara 4 gram vardera, har några märkbara funktioner, som möjligheten att dubbeltrycka för att pausa ljudet och automatisk pausning när de tas ur örat.

De har snabbt blivit Apples mest populära tillbehör, med över 60 miljoner sålda enheter.

Men kanske AirPods största påverkan inom hörlursindustrin är deras unika och eleganta stil.

Efter deras enorma framgång bland konsumenterna har fler tillverkare och varumärken kommit med sina egna versioner av AirPods, och vissa har till och med kopierat deras stil rakt av.

2020 och framåt: Framtiden för hörlurar

Hörlurstekniken har kommit långt under de senaste decennierna, och det är svårt att säga vad som väntar i framtiden. Vad sägs om borttagandet av 3,5 mm-portar på senare iPhones? Andra företag kanske följer den trenden och går över helt till trådlösa hörlurar. Vissa hörlurar kan nu fungera som pulsmätare, hörselskydd eller till och med personliga tränare under träning eller träning.

Vad sägs om att gå ännu ett steg längre och ta bort ljudkällan helt? Framtidens earbuds eller hörlurar kan bli en allt-i-ett-enhet som både lagrar, streamar och spelar musik. Och med framväxten av virtuell verklighet (VR) kommer surroundljudsmöjligheter att bli allt mer populära, även utanför spelvärlden.

Det kan verka otroligt att tänka på idag, men tänk om hörlurarna i framtiden mer liknar hörapparater – mer som en permanent enhet som vi bär med oss istället för att ta på och av?

Igen, framtiden är osä ker och full av möjligheter när det gäller hörlursteknik. Forskning och utveckling pågår ständigt för att förbättra ljudkvaliteten, användarupplevelsen och funktionaliteten hos hörlurar.

En trend som förväntas fortsätta är integrationen av smarta funktioner i hörlurar. Genom att kombinera sensorer, artificiell intelligens och trådlös anslutning kan hörlurar erbjuda avancerade funktioner som röststyrning, aktiv brusreducering, biometrisk övervakning och hälsotracking. Detta innebär att hörlurar inte bara kommer att vara en ljudupplevelse utan också en plattform för personlig hälsa och teknikbaserade tjänster.

Virtual reality (VR) och augmented reality (AR) är också områden där hörlurar kan spela en viktig roll. Med rätt ljudupplevelse kan hörlurar förstärka den immersiva känslan och skapa en mer realistisk VR- eller AR-upplevelse. Vi kan förvänta oss att hörlurar blir en integrerad del av dessa tekniker, antingen genom trådlös anslutning eller genom att vara inbyggda i VR- eller AR-headset.

Utvecklingen av material och design kommer också att fortsätta. Tillverkare kommer att sträva efter att skapa mer ergonomiska och bekväma hörlurar för långvarig användning. Materialval och konstruktionsmetoder kommer att fortsätta förbättras för att ge hög ljudkvalitet och hållbarhet samtidigt som de är lätta och smidiga.

Slutligen kan vi förvänta oss att hörlurar kommer att bli ännu mer anpassningsbara och personliga. Genom användning av AI och maskininlärning kan hörlurar analysera användarens preferenser och anpassa ljudprofilen och equalizern efter deras individuella hörselbehov. Detta skulle ge en skräddarsydd ljudupplevelse som är optimerad för varje användare.

Sammanfattningsvis har hörlurar genomgått en imponerande utveckling från de tunga och klumpiga enheterna från 1800-talet till dagens avancerade trådlösa earbuds och hörlurar. Framtiden ser ljus ut för hörlurstekniken, med spännande möjligheter som smarta funktioner, VR/AR-integration och personlig anpassning. Vi kan vara säkra på att hörlurar kommer att fortsätta vara en viktig del av våra liv och erbjuda en ännu mer enastående ljudupplevelse i framtiden.

About the author

Wilma Jansson

Wilma Jansson, med MSc i Innovativ Teknik för Hälsosamt Leva, har över fem års erfarenhet inom teknik och hemprodukter. Hennes auktoritativa och pålitliga blogg är en viktig resurs för de senaste teknikprylarna och smarta hemlösningarna, och hon är engagerad i att vägleda sin publik genom det ständigt föränderliga tekniklandskapet. Lär dig mer

Lägg till kommentar

KONTAKTA OSS

Vi Hör Gärna från Dig!

Oavsett om du har en fråga om våra recensioner, behöver råd för att välja rätt hörlurar, eller bara vill dela med dig av dina ljudupplevelser, är vi här för dig.

Kontakta Oss:

E-post: info@hörlurartest.se

Sociala Medier: Följ oss på Facebook för de senaste uppdateringarna.